Скъпи приятели,

през месец април ни се предостави възможност да вземем участие в един чудесен фестивал, посветен на духовността и човешкото здраве - "Здравей, здраве". Фестивалът се провежда в различни градове в страната и неговият формат позволява да се участва както с предлагане на книги, така и с провеждане на лекции на духовни теми.

Първото ни участие бе на 8 април в град Пловдив, където бе изнесена лекция на тема "Музика Човек Общество Здраве". Лекцията е изготвена въз основа на сборника "Тайните на музиката", поредицата "Слово на Мъдростта", материали от сайта "Сириус", "Тайната сила на музиката" - Дейвид Тейм, цитати от Е.П. Блаватска и др. В залата присъстваха около 70 души. Радваме се на това, че хората бяха заинтригувани, че в края на лекцията имаше много желаещи да получат допълнителни материали, разяснения и контактни данни.

След това, някак естествено и много бързо, се получи и възможността за второ участие в същия фестивал, но този път в град Ямбол. Участвахме с предлагане на книги на български и на руски езици, дискове и ликове.

През трите дни на изложението чувствахме интереса и предразположението на минувачите към духовното, и в частност към книгите на Татяна Микушина. Край щанда ни се събираха и млади, и стари, но може би най-запомнящ се бе случаят с младо момче, което дълго стоя край книгите, четейки Ключове към свободата. След това още много време води беседа с нас. Накрая получи книгата като подарък и помоли всички, стоящи зад щанда да му посветят няколко думи. Когато се сбогувахме и момчето тръгна по своя път, негов приятел пожела да я види, но той, сякаш страхувайки се другият да не я оскверни, отказа, целуна я и я притисна към гърдите си нежно.

Едни от ценностите на такива участия са подготовката за събитието, както и самият работен процес като такъв. Разпръснати сме из всички кътчета на страната, но в такива моменти се събираме и изпълнени с трепет и вдъхновение обсъждаме, работим, творим заедно.

Освен това голяма наслада носи и общата ни духовна работа, която независимо от мястото, на което се намираме, неотменно изпълняваме заедно. Вярно е, че в Сириус-центровете и книжните центрове е създадена специална обстановка за духовна работа, която от само себе си повдига съзнанието на човека. От значение е и фактът, че в центровете редовно и продължително се извършва духовна работа, а отношението към тях наистина е като към храм Божий. Въпреки това обаче, хората са тези, които оживотворяват пронстранството, тези, които носят непосредствената пулсация на живота.

Следващото планувано участие във фестивала Здравей, здраве, вече през месец май, беше на казанлъшка земя. В града на българските рози ни очакваха нови запознанства. Макар общата атмосфера да бе много различна в сравнение с Ямбол, но установихме полезни контакти. Участвахме с предлагане на книги, дискове, ликове и представяне на лекцията "Музика Човек Общество Здраве". Енергийният заряд, който получихме по време на тази беседа бе изключително силен и направи това изживяване различно от всички останали. Разбрахме, че представянето в Пловдив е било плодотворно, защото в Казанлък вече бе стигнала мълвата за нашата лекция и някои посетители с нетърпение очакваха да я чуят.

Следващият участник в програмата след нашата лекция беше възрастен цигулар, последовател на Петър Дънов. Заедно със своята жена той изнесе концерт, но по време на встъпителната част, преди концерта, господинът изрази одобрението си относно нашата лекция, като по този начин я утвърди още повече.

Освен това, използвахме времето, с което разполагахме, за да посетим някои книжарници, където предложихме книгите с Учението. Засега чакаме отговор, но вярваме, че книгите ще си проправят своя път и в Казанлък.

 

Срещи в Книжния център


Едновременно с тези участия, срещите за духовна работа в книжния център продължаваха регулярно. В началото на месец май посветихме първата си среща на Владика Николай Рьорих. Тя протече малко по-необичайно, защото освен биографични данни, Розарий и Диктовка (молихме се заедно с нашите московски приятели за защита на наследството на Рьорих) включваше и виртуална разходка в Музея на Рьорих в Москва. Обследвахме експонатите, беседвахме върху картините, поговорихме за Централно-Азиатската експедиция експедиция.


Междувременно потърсихме контакт с различни структури в България, които според нас биха могли да окажат съдействие за това да се информира българската общественост за ситуацията с МЦР и да отправим апел за закрила на творчеството на Николай Константинович. За съжаление опитите ни се оказаха безуспешни. Някои не бяха открити, други се обявяват срещу МЦР в спора, трети стоят на страна от делата.

Сякаш търсейки утеха, два пъти посетихме постоянната експозиция на картини на Николай Рьорих, поместена в Националната галерия за чуждестранно изкуство в гр. София. С удивление и болка открихме, че от 250-те експоната, които притежава галерията, само 16 са достъпни за посетителите, останалите се съхраняват в архиви, далеч хорския поглед.

На 21 май се проведе среща, посветена на Господ Шива.


Не се наемаме да дадем описание, защото всеки по своему възприема, но когато хората засвидетелстват, че срещите спомагат за извисяване мислите, чувствата и облагородябане на делата, това ни кара да вярваме, че такива събирания е необходимо да продължават. Голяма радост беше за нас, че на тази среща присъства и нашата обична приятелка от Истанбул Несрин.

На 23, както обикновено, прослушахме заедно Розарий Работа с Кармата, а следващите две срещи, на 27 и 28 май бяха посветени на Учителя Ел Мория. Първата - своеобразна прелюдия към втората - послужи за повод да бъдем посетени от чуждестранни гости, този път от Франция. Посети ни млад мъж - второ поколение последовател на Омраам Майкъл Айванхов. Макар да не разбираше нищо от езика, на който се водеше срещата, ни увери, че се е почувствал добре и му е било много приятно. Отиде си от центъра с пожелание да се срещнем отново, и стискайки книгата Мория на английски език в ръка.

 

 

Светлина и Любов!


За контакти:

тел:  0884 007 724

Е-мейл: svetul_put@abv.bg